Hamsi Buğulama Tarifi



Eskiden hiç sevmezdim son yıllarda olsa da yesek demeye başladım. Buğulamayı evde babam yapar biz yeriz. Tarifi de bilmiyormuş gibi yaparız ki hep o yapsın biz yiyelim :) Yok canım o kadar da değil ayıklanmasına annem yardım ediyor :) Çaktırmayın ama tarifini verecek kadar ezbere biliyorum aslında nasıl yapılacağını. Pazar günü karadeniz hamsisini bulmuş, yapıp bizi çağırdılar. Bize sadece servis edip yemek kaldı.
Tarif şöyle, malzemeler: 1 kg civarı ayıklanmış kılçığı çıkarılmış hamsi (karadeniz hamsisi), 2 orta boy soğan, 2 büyük patates, 2 havuç, 1 büyük domates, maydonoz, sıvıyağ, biraz tereyağ.
Yapılışı; kurusoğan yağda biraz çevirilir, içine küp doğranmış patates ve havuç eklenir, karıştırarak hafif yumuşayıncaya kadar pişirilir. En son içine doğranmış maydonozlar, tuz, karabiber katılır. Hafif yağlanmış tepsiye hamsinin yarısı dizilir, patatesli harç balığın üzerine yayılır, kalan hamsilerde üzerine dizilir. En son domatesler yuvarlak dilimlenir ve balıkların üzerine dizilir. Bir çay bardağı sıcak su üzerine gezdirilir, tereyağından küçük parçalar balıkların üzerine aralıklarla eklenir. Fırına atılır kızarana kadar pişer. Artık kızartmalardan uzak durmaya çalıştığım için sanırım böylesi hem sağlıklı hem lezzetli geliyor. Hatta deli gibi yediğimiz halde en ufak bir rahatsızlık vermiyor. Babamın eline sağlık, yaparsanız size de afiyet olsun ☺


9 yorum:

  1. oooo çok severim :))
    çok hafif oluyor böylesi :))
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım sende çok güzel yapıyorsundur eminim :)

      Sil
  2. hmmm harıkaaa yapanların ellerıne yıyenlerın mıgdesıne saglıkk canım cektı ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ceydacım babamın ellerine sağlık, tavsiye ediyorum nefis bir tarif :)

      Sil
  3. Balığın hangisi olursa olsun, bayıla bayıla yediğim aşikardır.... hamsi buğlamasıda harika görünüyor açıkcası ''olsada yesek'' dedirten kışkırtıcı bir çekiciliği var şuan:)) babanın marifetli ellerinden öperim... masadakilerede afiyet olsun diyelim ve kaçalım:)))




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz, balık başkadır biz de çok severiz :))

      Sil
  4. balık kokusunu kaybettiren böyle domatesli,baharatlı fırında pişirme tekniklerini ben de çok seviyorum.elinize sağlık,ağız sulandırıcı:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.