Misss Gibi Mayalı Poğaça Tarifi


Benim çocukluğumdan kalma bir poğaça fobim vardı (acı bir hikaye :)), ağzıma bile süremezdim, neyse ki son yıllarda yeniden poğaça sever oldum. Şimdi mayalı poğaça deyince gözlerim parlıyor. Bu tarifle bir çok defa poğaça yaptım hatta daha önceden de yazmıştım. Geçenlerde yine yaptık, hatırlatma olsun diye tekrar eklemek istedim.

Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kuru maya
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 şişe soda
Bir çay kaşığı tuz
Un

Ilık süte mayayı ve şekeri karıştırıp içine yağ ve sodayı ilave ediyoruz. Maya güzelce eriyecek, sütümüz ne sıcak ne soğuğa yakın olacak. Diğer tarafta tuzu una ekliyoruz ve diğer malzeme ile yoğurup ele yapışmayacak hale gelene kadar un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapıyoruz. Sıcak bir yerde üstünü kapatarak mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanma yaklaşık 40-45 dakika sürüyor. Sonra kabaran hamuru elde şekillendirip tepsiye diziyoruz. İçine bu sefer herhangi bir malzeme eklemedim, ekmek gibi olsun diye. Daha sonra tepsi mayası için bir kenara alıyoruz. Tepsi mayası da şu: fırına vermeden önce poğaçalarımızı 30 dakika daha tepside bekletiyoruz. Böylece şekillendirirken hafif sönen hamur yeniden kabarıyor. Sonra 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. İşte fırında çıkış anı, nasıl da kabarmışlar birbirlerine yapışmışlar, bekletmeden birini alıp, içine azıcık tereyağı sürüp sıcacık yiyoruz :) 




Afiyet olsun ☺

8 yorum:

  1. Görüntü harika, tadı da eminim nefistir Ebrucuğum eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle gerçekten, tavsiye ederim, dene...

      Sil
  2. bayılırım sımsıcacık poğaça kokusuna
    hayat derim
    işte buuuu
    ellerine sağlık
    süper görünüyor tatlım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, bir evde hayat varsa içinde kek, börek bişeyler pişecek, o koku yayılacak...yoksa ev demem valla :)

      Sil
  3. Ohhh ellerine sağlıkk :) çok lezeetli gözüküyor ;)

    YanıtlaSil
  4. hmmm akşam saati biran sanki kokusu geldi burnuma ebrucum ellerine sağlık canım çok iştah açıcı bir fotoğraf eminim ki tatıda muhteşemdir.. :D bu arada tabağında benim kahvaltı takımımın aynısı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa onun kahvaltı takımıda mı varmış, hiç görmedim çok seviyorum o deseni :)

      Sil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.