Evde Ekmek Nasıl Yapılır?


Geçen bayram öncesi Pakmaya'dan bir paket gelmişti. İçinde pudingten, kakaoya, pirinç ununa kadar bir sürü ürün vardı. Tabii ki mayada göndermişler. Pazar günü canım hamur yoğurmak istedi, ekmek yapmaya karar verdim :)  Evde ekmeğimi kendim yapma fikri hep vardı ama nedense mayalı hamur deyince hep poğaça yaptım hiç ekmek denememiştim. Bu ilk oldu, çok hoşumuza gitti.


Pakmayanın kuru mayası ile hamurumu mayaladım. sonra küçük, minik, mis kokulu ekmekler yaptım. Öyle lezzetli oldu ki, zamanım oldukça hep kendim yaparım artık yani, o derece.


Malzemeler:
1,5 su bardağı ılık süt
1 paket Pakmaya (instant kuru)
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
Un (yaklaşık 3-3,5 bardak)
Yapılışı gayet basit. Yoğurma kabına Pakmaya, tuz ve şekeri koyup üzerine ılık sütü ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra yavaş yavaş un ilave ederek yoğurmaya başlayın. Elimizde toparlanana kadar un ilavesiyle yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemi bitip hamur yuvarlak hale gelince üstünü streç film ile kapatıp ılık bir yerde 30-40 dakika mayalanmaya bırakın. Bu süre sonunda hemen hemen iki katı olacak şekilde kabaracaktır. Hamuru alıp tekrar yoğurun ve eğer benim gibi küçük ekmekler yapacaksanız parçalara ayırıp tekrar üstünü kapatıp 10 dk daha bekletin. Süre sonunda unlanmış tezgahta elinizle şekil vererek tepsiye dizin. Şeklini benim gibi yuvarlak yada uzun baget şeklinde yapabilirsiniz. Pişmeden önce tepside 5-10 dakika daha beklerse bir miktar daha kabaracaktır. Fırına atmadan son olarak üzerlerine keskin bıçakla kesik atabilirsiniz. 220 derecelik fırında üstü, yanları kızarana kadar pişirin, bu da yaklaşık 15 dk kadar sürüyor. Fırnının içine ısıya dayanıklı bir kabın içinde su koyarsanız ekmeğinizin kurumasını da önlemiş olursunuz. Sonrada artık sandviç mi yaparsınız, bir tabak çorbanın yanında mı yersiniz bilmem :) Bu ölçülerle hamburger ekmeği büyüklüğünde 8 adet minik ekmek çıktı. Ben bir daha ki seferde iki katı yapıp piştikten sonra dondurucuya atmayı düşünüyorum.  Çok zahmetli birşey değil, canınız evde ekmek istediği bir gün deneyin, seveceksiniz :)


Afiyet olsun, güzel bir hafta diliyorum :)


9 yorum:

  1. Nefis görünüyorlar, eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  2. Bu neee aman allahım, harika olmuş. Eline sağlık. Çok özendim yapmaya çalışacağım , tarif için teşekürler. :) afiyet olsun sana

    YanıtlaSil
  3. çiçek ekmek bunlar mis miss.. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. şahane olmuş,en sevdiğim şey evde ekmek yapmak,ancak epeydir vakit ayıramıyorum
    eline sağlık ve afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. Ayy evi saran o mis gibi ekmek kokusu inanılmaz güzel oluyor..Nefis görünüyor minik ekmekciklerin,ellerine sağlık Ebru'cum..

    YanıtlaSil
  6. ebru harika olmuş, ben bu ortasına bıçak darbesi almış ekmekleri pek severim:) Çatlamış gibi duruyor. Çok güzel, ellerine sağlık, yapıcam haftasonu.

    YanıtlaSil
  7. harika olmuş çok çok beğendimsanki miss kokusu burnuma geldi:))

    YanıtlaSil
  8. Tatar kiz anunturi gratuite Romania. Sizin sayfa guzel. Ben bayiliyorum Turk mutfagi, sizin yemeklere, senin tariflere.
    Benim sitem ozel sayfa acacak ben. Pagem anunturi gratuite icin. sizin tarif calip traduge romence dil yapiyor, veriyorum benim sayfama. Romanya kizlar ogrensin turk mutfagini anunturi gratuite benden. Tesekkur ederim emekleri icin ben hep copii yapacagim senin ve baska site yemek tarifleri anunturi gratuite olarak verecegim. Multumesc din inima Turcia.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.