Karlovy Vary Gezi Notları

Karlovy Vary seyahat rotamızda olmayan ve tesadüfen gitme fırsatı bulup hayran olduğumuz, Prag'a iki saat uzaklıktaki bir Çek şehri. İsminin anlamı "Kralın Banyosu" olan Karlovy Vary dünyanın en ünlü kaplıca şehri. Zamanında kral Karl burayı keşfetmiş ve bir saray yaptırmış. Sonrasında zenginler ve bürokratlar da mesken edinmiş ve popülerliğini her zaman korumuş. Kartpostal şehir olarak da anılan Karlovy Vary gerçekten bu ünvanı fazlasıyla hak ediyor. 
Kaplıcalarının yanı sıra tertemiz havası, yemyeşil doğası ve muhteşem güzellikte evleri de meşhur. Zamanında Atatürk de şifalı suları için gelmiş bu şehire. 


Eşimin çocukluk arkadaşı ile Prag da buluşmamız ve onların ısrarla burayı görmemiz gerektiğini söylemeleri ile hep beraber arabaya atladığımız gibi gittik Karlovy Vary' e ve aynen arkadaşlarımızın söylediği gibi hayran kaldık. Aslında hakkı bir gece kalmakmış ama olmadı. Eğer Prag'a giderseniz mutlaka ama mutlaka burayı planınıza dahil etmelisiniz!


Yine şehrin ortasından geçen bir nehir ve iki tarafı bağlayan köprüler vardı Pragda olduğu gibi. Buradaki nehir daha dar ve köprüler daha küçük.




Binaların güzelliğini ise gerçekten anlatacak kelime bulamıyorum. Çektiğimiz hiçbir fotoğrafı beğenemiyorum, gözümün gördüğü güzelliği belgeleyecek fotoğraf yok ne yazık ki. 



Okuduğum kaynaklarda şehirde sigara içmenin yasak olduğu yazıyor. Gerçekten havası muhteşemdi. Ancak yemek yediğimiz yerde sigara içenlere rastladım, yasak kalkmış olabilir mi bilmiyorum.


Aşağıdaki fıskiyeden gelen su 50 derece civarında termal su ve kendi gücü ile metrelerce yukarı fışkırıyor. Şehrin içinde 12 tane sıcak su kaynağı var ve sıcaklığı 76 dereceye kadar çıkan şifalı sular için bir çok turist buraya geliyor. Bu suları şehirdeki çeşmelerden maşrapalara doldurup içebiliyorsunuz. Ben de tadına baktım fena değildi. Mideye ve cilde iyi geliyormuş bu su.



Buranın bir diğer ünü de porselenlerinden geliyor.  Çok güzel ve orjinal porselen ürünler alabileceğiniz bir çok mağaza var. Burada fiyatlar Prag'a oranla daha hesaplı. Ancak el işçiliği porselenler yine de ucuz değil tabi. 


Her bina canlı renklere boyanmış bir tablonun içinde gibi hissettiriyor. Sanki burası bir film platosu, bunlar da dekor evler...Hepsi son derece bakımlı ve rengarenk boyanmış, tertemiz. Oysa ki tüm binalar çok eski. 




Atlı arabalarla şehir turu yapabilirsiniz. Bu arabaların sürücülerinin çoğu kadın, hem de gayet bakımlı hoş hatunlar, bu da dikkatimi çeken bir detay oldu.



Bu nefis parkın içinde gölet, ördekler ve nilüferler vardı. Burada çimler sanki özel bir villanın bahçesiymiş de yeni biçilmiş gibi tertemiz, yemyeşildi. Ağaçların her biri kocamandı ve göğe doğru yükselmişti. Bu asırlık ağaçların altında uzanıp saatlerce manzarayı izleyebilir ya da kitap okuyabilirsiniz.


Ve nasıl yapmışlar diye epey düşündüğüm kumdan heykel...


Bu fotoğrafı da arka planın güzelliğinden dolayı çok sevdim.  Solda görünen bina bir otel ve arkası el değmemiş orman. 


Ve işte 35 yıllık aradan sonra dünyanın başka bir yerinde buluşan çocukluk arkadaşları Serhan ve Ünsal, yanında da eşi Canan. Buradan onlara da çok selamlar gönderiyorum böyle tatlı insanları tanıdığım için nasıl mutlu oldum anlatamam. Bizim için Almanya dan kalkıp Prag'a geldiler, o da yetmezmiş gibi bizi Karlovy Vary'e götürüp gezdirdiler, sonra da otele bırakıp Almanya'ya devam ettiler. Bu nasıl bir dostluk, nasıl bir insanlıktır, hayran oldum...



Prag seyahatinin bonusu bu tatlı insanlarla tanışmak, üstüne de planımızda olmayan Karlovy Vary gibi nefis bir şehri gezmek oldu. Tekrar teşekkürler inşallah bir gün yine görüşürüz... Onlar olmasa ve burayı göremeseymişiz gerçekten üzülecekmişiz. Bu yazıyla beraber Çek Cumhuriyeti seyahat notlarım son buluyor. Şahane Prag'ı lütfen ilk fırsatta gezin, çok uygun fiyatlı turlar var, turla da gidebilirsiniz bizim gibi kendiniz de gezebilirsiniz. Ve bu seyahatin içine mutlaka Karlovy Vary'i dahil edin. Eminim siz de çok seveceksiniz :)


5 yorum:

  1. Gerçekten harika bir yer bayıldım dediğin gibi tam kartpostallık.. atlı arabaları da bayanların sürmesi ayrıca ilginç :) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ümrancım inşallah yolunuz düşer, çok beğeneceğinizden eminim :)

      Sil
  2. Çok güzel bir şehirdi ben de gittiğimde çok sevmiştim :)

    YanıtlaSil
  3. It's such a magical place! I went there few years ago. Wonderful photos :)

    fashionabejita.blogspot.com

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.