Kastamonu Seyahat Notları


Kastamonu nun 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum daha önce Kastamonu' yu gezme fırsatım da olmamıştı. Geçen ay Kastamonu Belediyesi aralarında benim de olduğum Ankara ve İstanbuldan bir grup bloggerı bu güzel şehri tanıtmak için davet ettiğinde yeni bir seyahate çıkacağım için çok heyecanlandım. Ankara' ya iki buçuk saat uzaklıktaki bu güzel şehri iki gün boyunca tanıma fırsatı buldum. Belki bize kalsa Kastamonu' ya kim bilir ne zaman gidecektik, oysa ki görünce eşimle öyle beğendik ki bir daha gelme planları yapmaya başladık bile.


Nasrullah Camii Şadırvanı

Kastamonu 7 bin yıllık tarihe sahip bir şehir. Dolayısıyla gezilecek görülecek pek çok tarihi yer var. Bunun yanında Kurtuluş Savaşı' nda bu şehir pek çok şehit ve gazi ile milli mücadelede önemli rol oynamış. Erkek kılığında cephede savaşan Halime Çavuş, mermilere kendini siper eden Şerife Bacı gibi kahraman kadınların da memleketi olan Kastamonu pek çok kahramanlık öyküsüne ev sahipliği yapmış. Atatürk' ün 1925 yılında yaptığı Şapka ve Kıyafet İnkılabı Kastamonu' da gerçekleşmiş.


Şehirde görülecek pek çok camii, külliye, türbe, han, hamam, şadırvan ve bedesten var.  Adeta bir müze şehir olan Kastamonu da Saat Kulesi ve Kastamonu kalesi de mutlaka görülmesi gerekenlerden.

Kastamonu Kalesi

Kastamonu Kalesi

Saat Kulesi

1400 lü yıllarda yapılan Kurşunlu Han günümüzde otel ve restaurant olarak hizmet veriyor. Tarihi, otantik bir ortamda lezzetli yemekler yiyebileceğiniz çok kaliteli bir mekan.

Kurşunlu Han


Kurşunlu Han

Bir başka gezi durağımız ise Şerife Bacı Kültür ve Sanat Evi oldu. Burası yerel yemekleri tadabileceğiniz, huzurlu bahçesinde çayınızı içebileceğiniz harika bir konak.


Şerife Bacı Konağı

Kurtuluş savaşında adını tarihe yazdıran Şerife Bacı' nın hikayesi oldukça dramatik. Milli mücadele günlerinde sırtında bebeği, önünde kağnı ile cepheye mermi taşırken donarak ölen bir kadın şehit Şerife Bacı... Öğle yemeği yediğimiz konağının içi aşağıdaki gibi.


Şerife Bacı Konağı

Şehrin merkezindeki Kaya mezarları da geçmişten günümüze gelmiş görülmesi gereken yerlerden. Antik çağdan kalan sekiz adet kaya mezarının üç girişi mevcut, üç de mezar odası var.


Kastamonu Kaya Mezarları

Aşağıdaki fotoğrafta ise Küre Ecevit Hanı' nın önündeyim. Burası Milli Mücadele döneminde çok stratejik bir mekan olmasından dolayı önemli. Cepheye mermi taşıyanların konaklamak için kullandığı bu han Kurtuluş savaşına ait fotoğraflar, yazılar ve Kastamonu' ya özgü eşyalar sergileniyor. Biz içini gezemedik. Bir daha ki sefere artık.

Küre Ecevit Hanı

Şehrin tarihi güzellikleri yanında doğal güzelliği de bir diğer önemli özelliği. Küre Dağları ve Ilgaz dağında kayak, trekking ve kış sporları adına pek çok faaliyet yapılmakta. Dünyanın 2. en derin kanyonu Valla Kanyonu ve dünyanın 4. en büyük mağarası olan  Ilgarin mağarası da yine Kastamonu sınırları içinde.

Küre dağları trekking


Küre dağları trekking

Ülkemizdeki en kaliteli sarımsak yine bu şehirde Taşköprü ilçesinde yetişiyor. Ayrıca pek bilinmesede Kastamonu pastırması nefismiş. Bunu da yeni öğrendik ve tadınca anladık ki en az Kayseri pastırması kadar güzel pastırma yapılıyor. 



Daha önce denemediği pastırmanın tadına bakmak burada kısmet oldu Öykütoşa. Bu arada hepimize ikram etmeyi de ihmal etmedi :)


Kastamonu çekme helvası meşhur. Nasıl yapıldığını bilmiyordum, gerçekten adı gibi çeke çeke yapılıyormuş. İşte aynen aşağıda gördüğünüz gibi.




Yine buranın ünlü yemeklerinden etli ekmek. Bu bana dev bir çi böreği hatırlattı, tadı da nefisti. Ayrıca banduma adlı yöresel yemeği de çok beğendik. 


Kastamonu Etli Ekmek

Kastamonu Etli Ekmek

Kastamonu Mantı

Kastamonu Banduma

Kastamonu' nun ayrıca ağaç oyma ve ahşap işleri de ünlü. Kastamonu da gezecek, görecek yer çok. Biz bu güzel şehri beğendik ve tekrar gitmeyi kesinlikle isteriz. Bu güzel organizasyon için Kastamonu Belediyesi' ne çok teşekkürler :)

Kastamonu Seyahati Blogger ekibi




4 yorum:

  1. Ne kadar güzel bir gezi oldu..Ankara'ya bu kadar yakın, bu kadar güzel bir yeri daha önce nasıl keşfetmemişiz..İnşallah yeni gezilere Ebrucuğum :)

    YanıtlaSil
  2. harika bir şehir ve gezi olmuş bayıldım ben de gitmek istiyorum şu an sayenizde :-))

    YanıtlaSil
  3. ne güzel olmuş yaa bilmediğimiz ne çok şey varmış Kastamonuyla ilgili valla kendi adıma :) ayrıca pastırmayı çok severim ama çemensiz :D not aldım o çekme helvanın da yapılışı cidden hoşmuş :)!!!

    YanıtlaSil
  4. Kastamonu da yemgemlerın evlerı war. Bukadar guzel oldugunu bılmıyordum, kackere davet edıldıgımı hatrlamıyorum 🙈Hıc gtmek nasıp olmadı. Cok guzel bır şehrimiz daha

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.