Evim Evim Güzel Evim



Ev kiralarının çok fazla artış gösterdiği bu dönemde birçok kişi kiralık bir evde yaşamak mı yoksa ev satın almak mı daha avantajı bunu düşünür oldu. Zira ev kiralarının da her yıl artış gösteriyor. Özellikle kentsel dönüşümün revaçta olması da kiralık ev bulmayı iyice zorlaştırıyor. Hele ki kendi isteğinize uygun ev kiralamak neredeyse imkansız.
Kiralanacak evin güvenilir bölgede olup olmama gibi bir sorunu da var. Özellikle İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlerde güvenilir bir bölgede ev kiralamak çok önemli. Hırsızlık, gasp benzeri olaylardan uzak kalmak için güvenilir bir bölgede yaşamak şart.
Kiralık evde yaşamanın mı yoksa kendi evine sahip olmanın mı avantajlı olduğuna karar vermek için şöyle bir plan yapalım. Kiralık bir evde yaşadığımızı düşünelim. Bir kira ücreti ortalama 1.500 Türk Lirası olsa yıllık 18.000 Türk Lirası boşa gitmiş oluyor. 10 yıldır kiralık bir evde oturduğumuzu düşünürsek 180.000 Türk Lirası bir para olur ki, neredeyse bir ev parası. O yüzden kiralık bir evde yaşamaktansa kendi evinizi satın alın ve gönül rahatlığı içinde yaşayın.
Tabi ki ev sahibi olmak orta gelirli aileler için o kadar da kolay değil. Özellikle İstanbul gibi ev fiyatlarının yüksek olduğu şehirlerden ev satın almak için geliriniz yüksek olmalı. Yine de üzülmeyin. Bankaların sunduğu uygun faiz oranlı ve vade seçenekli konut kredileri ile kira ödermiş gibi hayalinizdeki eve sahip olabilir ve kirada kalarak paranızı boşa harcamaktan kurtulabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Yurtdışında var olan mortgage sistemi Türkiye'de doğru dürüst işlese yazdıklarınız da çok haklısınız. Fakat Türkiye'de ki bankaların kuralları sadece kira öder gibi ev sahibi olmaya müsait değil. Ev alabilmek için belli bir miktar birikmiş paranınız olması şartı var. Çoğu banka evin bedelinin % 75 -%80 'e kadar kredi veriyor. Hal böyle olunca insanlar kira öderken bir yandan da para biriktirmek zorunda kalıyor. Türkiye şartlarında bu imkansıza yakın bir durum.

    YanıtlaSil
  2. Çok doğru :) yayınlarınızı ilgiyle takip ediyorum sizi de benim bloguma beklerim, sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.