Yurtdışından Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurtdışı alışveriş sitelerini en eski kullananlardan biri olarak sürekli bu alışverişlerde sorun yaşayıp yaşamadığım ya da nasıl alışveriş yapılacağı konularında sorular soran mailler alıyorum. Daha önce sık alışveriş yaptığım Shein sitesinden nasıl alışveriş yapılır konulu bir yazıyı kaleme almıştım. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Ancak daha genel ve detaylı olarak bir yazı daha yazmam gerektiğini düşündüm. Benim alışverişlerim giysi, ayakkabı ve aksesuar ağırlıklı. O yüzden vereceğim bilgiler de bu çerçevede olacak. Mesela elektronik alışverişi hiç yapmam, ya da makyaj malzemesi. Giysi, ayakkabı ve çanta ağırlıklı alışverişlerimden edindiğim tecrübeler aşağıdaki gibi.

Umarım merakları gideren, faydalı bir yazı olur :)


Neden yurtdışı alışveriş?

En önemli nedeni fiyat! Çok bildik mağazalarda satılan en trendy modelleri buradakinin yarı fiyatına bazen daha aşağısına bulabiliyorsunuz. Benim yurtdışı alışveriş sitelerini tercih etmemin en önemli nedeni de budur. İkinci neden ise değişik ve tarz ürünler. Dünya modasını yakından takip eden ve yeni moda akımlarını an be an ürünlerine uygulayan bu sitelerde tabiri caizse henüz "ayağa düşmemiş" modeller bulabilirsiniz.

Yurtdışı alışveriş sitelerindeki bedenler nasıl?


Beğendiğiniz ve fiyatı da size uyan ürünü buldunuz peki bedeni nasıl seçeceksiniz? En önemli konulardan biri bu ve bunu doğru seçmek zorundasınız. Öncelikle kendi vücut ölçülerinizi alıp bir kenara yazın. Bir ürünü beğendikten sonra beden tablosundan cm cinsi olarak check edin, kumaşın esnek olup olmadığını okuyun, elbise ise boyunu mutlaka evdeki elbiseleriniz ile karşılaştırın. Bu son adımı yazmamın nedeni bu sitelerin çoğu uzakdoğu merkezli ve giysilerin bedenleri bizler için küçük kalabiliyor. Özellikle elbise boylarına dikkat edin, benim ilk alışverişlerimde gelen elbiselerin çoğu tunik olarak kullanıldı :) Buradan anlayın yani :) Ayakkabı alacaksanız numaraların yanında bir de cm cinsinden uzunluk yazar. Ayağınızı yere basar halde ölçün, numaranızı o şekilde belirleyin. Aksi halde küçük gelme ihtimali yüksek. Bunu da birkaç defa yaşadım :) 

Ürün kalitesini nereden bileceğiz?

Yurtdışı alışveriş sitelerinden gelen bazı ürünler ne yazık ki fotoğraftakiyle birebir olmayabiliyor. Bunu bir iki defa yaşadım. Yani sık yaşadığım bir sorun değil. Ancak olabilir. Buna karşı ne yapmak gerekir? Çoğu sitede müşterilerden gelen fotoğraflar bölümü olur ürün sayfasında alt kısımda. O ürünü satın alanlar siteye giyip fotoğraf ekler, sitede puan verir buna karşılık. İşte o fotoğraflar, o ürünün gerçek insanlar üzerinde nasıl durduğuyla ilgili çok güzel fikir verir. Çoğu elbiseden bu şekilde vazgeçmişliğim vardır :) Bazen fotoğrafta çok tok duran bir kumaş aslında incecik naylonumsu birşey oluyor. Profesyonel fotolarda kamufle edilebilen bu durum gerçek müşterilerin üzerinde gün gibi ortaya çıkıyor. 

Kargo ücreti ne tutar? 
Alışverişi yaparken dikkat edeceğimiz bir başka konu kargo ücreti. Bu sitelerin çoğunda free shipping yani ücretsiz kargo var, ben tercihimi bunlardan yana kullanıyorum. Ancak birçoğunda da ücretsiz kargo için kota var. Mesela 50$ ve üstü kargo ücretsiz diyor. Her durumda gerekirse iki kişi birleşip free shipping seçeneği ile getirtmenizi öneririm. Çünkü aksi durumda astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Kargo ücreti kiloya göre çıkıyor. Örneğin ayakkabılar kargosu en çok tutan ürünlerin arasında. Ödeme yapmadan önce mutlaka free shipping ( kargo ücretsiz) olduğunu kontrol edin.


Kargo yurtdışından kaç günde geliyor ?




Bu hangi ülkeden geldiğine bağlı değişebilir ancak çoğunun Çin'den geldiği malum. Ortalama bir kargo 15-20 gün içinde elinizde oluyor. Hollanda kargoları daha erken geliyor. Zaten kargonuz yola çıkmaya hazır olduğu zaman fotoğrafını çekip sisteme giriyorlar size de bir mail geliyor bu mailde kargo takip numarası da yer alıyor. Ürün yola çıkınca da bu numara ile takibini yapabiliyorsunuz. Kargoda kaybolma gibi bir sıkıntı hiç yaşamadım, yaşayanı da duymadım. Üç hafta maksimum kargo süresi gördüm bundan fazlasını hatırlamıyorum. Bir de ürün seçerken stoklarda olup olmadığını kontrol ederseniz bekleme süreniz azalır. 


Ödemeyi nasıl yapacağız?



Ödemeler ya kredi kartından ya da şu an Türkiye de çalışmayan ancak yakın zamanda tekrar geleceği konuşulan Paypal sitemi ile yapılabilir. Kredi kartından o günün kuru üzerinden tl ye dönüş yapılarak tahsilat yapılır. Bu aşamada mutlaka sanal kart oluşturup onunla alışveriş yapmanızı şiddetle öneriyorum. İnternet alışverişlerinde gerçek kart numarası vermeniz durumunda kartınızın numarası çalınabilir. 


Ürün gümrüğe takılır mı?

Yurtdışı alışverişlerde gümrük limiti 75€ idi. Ancak bu yıldan (2017) itibaren düşürülmesi gibi bir düşünce varmış. O nedenle getirteceğiniz ürün için bu limiti bilmelisiniz. Üstünde olursa gümrüğünü ödemek zorunda kalırsınız.









13 yorum:

  1. canm çok güzel bir yazı olmuş ben de bu aralar böye bir yazı hazırlamayı düşünüyordum hatta yakında yazarım :) yurtdışı alışverişlerimiz eksik olmasın sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ümrancım, artık gelen sorulara göre bu tip yazıları daha sık yazacağım, sevgiler :)

      Sil
  2. ben sıkça alışveriş yapıyorum yurtdışı sitelerden 1-2 kargonun gelmemesi dışında hiç problem yaşamadım şimdiye kadar umarım böyle gider..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet İRemcim nadir de olsa sürpriz olabilir ben hiç yaşamadım:)

      Sil
  3. Artık limit 30 Euro, epey dikkatli olmakta yarar var... 30 Euro'ya da artık ne alınabilir yurtdışından bilemiyorum :/ yine de yararlı bir yazı olmuş Ebru'cum, eline sağlık!

    YanıtlaSil
  4. çok aydınlatıcı bir yazı olmuş canım emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Canım çok faydalı bir post olmuş. Bu arada o limit malesef 30 Euroya düştü:( Bu yüzden Dezzalden gelen ürünüm kargoya takıldı. Bunun için 53 TL vergi verdim ürünümün bedeline göre:(

    YanıtlaSil
  6. Ebrucum guzel bir yazi olmus kalemine saglik hollanda kargolari 1-2 gunde Turkiyeye giriyor çin kargolari gecikiyor biraz ama olsun limit olayi hic iyi olmadi 30 euro cok dusuk gercekten

    YanıtlaSil
  7. Oldukça faydalı bir yazı olmuş teşekkürler.Yurt dışından alışveriş yapmayı düşünen ancak sürekli endişeleri olan biri olarak faydalı oldu.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.