Şarm El Şeyh Seyahat Notları

2017 bitmeden son seyahatimizi Mısır' ın Sharm El Sheikh (Şarm El Şeyh) şehrine yaptık. Eşim sürpriz yapmış ve bileti yine epey önceden almış, bana söylediğinde önce şaşırdım. Mısır ya da Şarm El Şeyh gitmeyi çok düşündüğüm bir yer değildi. Aslında daha önce hiç Arap ülkesine gitmemiştim, ancak merak ediyor da değildim. Şimdi diyebilirim ki iyi ki gitmişiz, ne güzel oldu. Kasım ayında ülkemizde baya baya kış gelmiş, paltolar, botlar çıkmışken biz Sharm da 29-30 derecelik havada denize girip dünyanın en güzel resiflerinden olan su altı güzelliklerini keşfettik. Kışın yazı yaşamak gerçekten eşsiz bir duygu. Epeydir böyle bir seyahat istiyor ancak neresi olacak karar veremiyorduk. Şimdi Şarm El Şeyh gezi notlarıma en başından başlıyorummm...


Sharm El Sheikh (Şarm El Şeyh) Hakkında

Sina yarımadasının güneyinde bulunan Şarm El Şeyh "şeyhin sakalı" anlamına geliyormuş. Bu adı almasında sebep harita üzerindeki sakala benzeyen görüntü deniyor. Şarm El Şeyh otel zincirlerinin ve lüks tatil köylerinin bulunduğu, muhteşem denizaltı güzellikleriyle dünyanın en ünlü dalış noktalarından ve hemen hemen dört mevsim  sıcak olan harika bir turizm şehri. Harika kum plajları, mercan kayalıkları, muhteşem resifleri ve el değmemiş kızıl tepeleriyle Şarm El Şeyh turistleri dört mevsim çekmeyi başarıyor. Burası eskiden bedevilerin yaşadığı küçük bir balıkçı kasabasıymış. Daha sonra 1967 de Mısır İsrail savaşında İsrail tarafından işgal edilmiş. İsrailliler pek çok otel, restoran ve tatil köyü kurarak şehrin bugüne gelmesinin ilk temellerini atmışlar. Sonradan tekrar Mısır' a verilen Şarm El Şeyh turizme yapılan yatırımların artmasıyla ilerleyen zaman içinde bir turizm merkezi olmayı ve dünyanın dört bir yanından insanı çekmeyi başarmış. Günümüzde Mısır' da hala devam eden olaylar yüzünden bu seyahat azıcık insanı düşündürsede Şarm El Şeyh' de en ufak bir olay yok. Oldukça iyi korunuyor. Gece gündüz şehrin dört bir tarafında pek çok polis noktası var. Havaalanına girmek ayrı, çıkmak ayrı dert. Öyle sıkı kontrol ediyorlarki üç yaşındaki kızımın bile ayakkabılarını çıkardık hava alanıda girerken. Ben dünyanın hiçbir yerinde bu kadar sıkı kontrol görmedim, Amerika dahil. Girerken yapılan bu kontrol aynen çıkarken de yapılıyor. Deniz altından mercan kayası vs alıp hatıra diye götürmeye kalkmayın yakalanırsanız cezası varmış.
Şarm El Şeyh yolları özellikle akşam belli bir saatten sonra nerdeyse bomboş kalıyor. Trafik zaten yok, onu bırakın araba bile yok. Arabalar hava kararınca farları yakmıyor yalnızca park lambaları ile geziyor. Biri ikisi değil hepsi bu şekilde, sebebi nedir anlayamadık. Polis noktalarında ise araçlar durdurulup nerden gelip nereye gittiği soruluyor. Bir akşam dışarı çıkmış, gece otelin servisi ile geri dönüyorduk. Bende elimde fotoğraf makinesi ile boş caddeleri çekiyordum, derken polis noktasından geçerken elimdeki makineyle çekim yaptığımı gören polis arabayı durdurup içeri girdi ve bana kaydı sildirdi. Ben tabi şok oldum, zaten onları çekmiyordum, bir de içerisi karanlık, doğru dürüst görüntü filan da yok ama polis tepeme dikilince kuzu kuzu sildim, biraz da korktum :) Bunun dışında her yer süt liman gayet rahat gezdik geldik. Ancak bizden sonra Mısır' da yine büyük olaylar oldu 350 kişi hayatını kaybetti. Ancak Şarm El Şeyh de olay yok. Yine de tabi turistler açısından düşündürücü...

Mısır Vizesi Nasıl Alınır?

Beş yıllık Schengen vizesine sahip biri olarak Mısır için vizenin anında çıkacağını sanmıştım. Ama öyle olmadı tahminimden uzun sürdü. Mısır' a gidecek kişi 45 yaşın üstündeyse kapıdan vize alınabiliyor. Daha genç iseniz elçilikten hallediyorsunuz. Gerekli evrakları elçiliğin sitesinden öğrenebilirsiniz. Vize için başvuruyu 1 ay önceden yapmak gerekiyor çünkü dediğim gibi işlemler uzun sürüyor. Başvuruyu eşim yaptı, işlemlerde herhangi bir karışıklık yok, aracı firma olmadan Mısır vizenizi kendiniz halledebilirsiniz.


Şarm El Şeyh' e ne zaman gidilir?

Yılın dört mevsimi gidilebilir ancak yine de Aralık Ocak ayları orada da bir bahar havasında oluyormuş. Biz Kasım ayında gittik ve 28/30 derece arası bir sıcaklık vardı. Hava nasıl derler süt gibiydi, deniz ise girerken azıcık ürpertiyor olsada kesinlikle soğuk değildi. Gündüz mayoyla denize girerken akşam incecik de olsa bir hırka gerekiyordu. Aslında tam benim sevdiğim havaydı diyebilirim. Daha sıcak olduğunda ne güneşlenebiliyorsun, ne rahat rahat yüzebiliyorsun bana göre Kasım ayı Şarm El Şeyh için harika bir zaman.


Şarm El Şeyh' de Sualtı güzellikleri


Burada sualtı dünyasını keşfetmek için mercan kayalıklarında, resiflerde dalış yapabilir, ya da altı cam olan "glass boat" denilen teknelerle bu dalış noktalarının üzerinden geçerken denizaltını doya doya inceleyebilirsiniz. Kaldığımız otelin kendine ait bir mercan kayalığı vardı, otelin bir görevlisi akşama kadar burada nöbet tutuyor, denize girenleri kontrol ediyordu. Otelden her gün belli saatlerde minik bir sürat teknesiyle bizi bu mercanların olduğu noktaya götürüyorladı. Maskeleri takıp bir saate yakın su altını izleyip tekrar tekneyle geri dönüyorduk. Bunun için dalmamıza gerek kalmadı. Maskeyle mercan kayalıklarının üstünde yüzerken rengarenk balıkları, uzun dikenli deniz kestanelerini, nemoları, vatozları aklınıza gelen pek çok deniz canlısını burada rahatça izleyebildik. Biz daha önce balayında gittiğimiz Phuket' de benzer bir tecrübe yaşamıştık. Renkli balıklarla yüzmüş hatta video kaydı yaptırmıştık. Ancak Şarm El Şeyh deki sualtı dünyasının yanında Phuket deneyimimiz biraz sönük kaldı diyebilirim. Ve maskeyi takıp balıklarla yüzmeye başlayınca zaman mekan kavramı tamamen uçup gidiyor insanın aklından. Adeta büyüleniyorsunuz, her bir renkli, balığın peşinde bir sağa bir sola yüzüp bunları yaratan güce şükrediyorsunuz. Denizin altındaki dünyaya ilgisi olan herkesin mutlaka yaşaması gereken bir deneyim. O balıklarla yüzmek muhteşem bir duygu. Balıkları avlamak ve beslemek yasak. Ben ilk gittiğim gün yerli olduğunu tahmin ettiğim bir adam suyun altında balıkları besliyordu. Ekmek kırıntılarını balıklara uzatıyordu, onlarda elinden yiyordu. Sonra birkaç turistin daha aynı şeyi yaptığını gördüm. Tam bu besleme anında bu rengarenk balıklar öyle bir üşüşüyor ki yemeğe o manzarayı görmek lazım. Muazzam bir görsel şölen...
Gitmeden önce su altında mercan kayalıklarında resiflerde çekim yapmak için bir kamera araştırdık.  Profesyonel birşey istemedik, fiyat olarak da uygun olsun istedik. You tube da pek çok çekim izledikten sonra Go Pro' ya o kadar para vermenin anlamsız olduğuna karar verip Eken H9 Action su altı kamerası almaya karar verdik. Aşağıdaki kareden görüleceği üzere performansı gayet iyi. Netlik ve renkler harika. Video çekimleri de son derece berrak. Bu kamera aklınızda olsun fiyat performans açısından son derece tatmin edici. 


Şarm El Şeyh Gezilecek Yerler

Biz herşey dahil konseptinde bir otel tatili ayarladık ki burada otellerin çoğu bu hizmeti veriyor zaten. Çevrede gezilecek yerlere de akşamları gitmeye çalıştık. Buralar nereler peki, Sharm El Sheikh de gezilecek yerler şöyle:

Şarm El Şeyh Old Market

Burası bizdeki tatil yörelerindeki gibi küçük dükkanlardan oluşan bir pazar. Baharatçılar, parfümcüler, hediyelik eşya satıcıları, restoranlar görebilirsiniz. Ancak ne yazık ki rahatça dükkanlara girip bakmayı bırakın tezgahlara, vitrinlere göz ucuyla bile bakılmıyor, anında yapışıyorlar insana. "Where are you from" la başlayan zoraki muhabbet Türk olduğunuzu öğrenince "Hasan Şaş yavaş yavaş" esprisi ile devam ediyor. Old Market' da alacağınız varsa da alamıyor, inceleyemiyorsunuz yani bu ısrarcılıktan dolayı. Ama havası çok güzel. Mutlaka gezmeli, o mistik yerlerin havasını yaşamalı.




Burada aktarlarda değişik değişik baharatlar var. Önünden geçerken yoğun bir baharat kokusunu içinize çekiyorsunuz. Ama satıcıların ısrarcılığı yüzünden merak ettiğim bazı şeyleri sormaya bile yeltenmedim açıkçası.


Aşağıdaki karede görünen renkli şeyleri su dolu fanuslara koymuşlardı. Suyun içinde kocaman açılmış ve çok nefis görünüyorlardı. Alayım deyip sonra almayı unuttuğum bu şeyin ne olduğunu da tam bilmiyorum aslında. 


İzin isteyerek fotoğrafını çektiğimiz kasap amca akşamın bir vakti yorgun ama ciddi bir şekilde işine devam ediyordu. Etlerin sıcak havada dışarda durması çok ilginç geldi. Nasıl oluyor da bozulmuyor anlamadık? Kasabın kıyafeti ve temizlik hijyen konusundaki yorumları size bırakıyorum :)



Naama Bay

Otelimizden servisle gittiğimiz Naama Bay ise daha modern, yan yana pek çok restoran, cafe ve nargilecilerin bulunduğu büyük bir yer. Burada bildik Burger King, Hard Rock gibi markaları da bulabilirsiniz. Mekanların önünde yine "gel gel" yapan görevliler var bazıları da yine ısrarla peşinize takılıyor ama Old Market' a göre daha insaflılar, tipler daha kaliteli. Akşam belli bir saatten sonra daha kalablık oluyor sanırım. Sanırım diyorum çünkü biz akşam 7 gibi gittik iki saat kadar kaldık, pek kalabalık değildi.




Burada da ince uzun pasajlar ve hediyelik eşya satan minik dükkanları bolca gördük. Hepsi istisnasız nereli olduğumuzu sordu, Türküz cevabından sonra yine Hasan Şaş, yavaş yavaş esprisini yaptı :) Bir süre sonra artık sinir bozucu olsa da buna da alıştık :)



Al Sahaba Camii

Old Market bölgesinde olan bu caminin yapısı, taşların rengi şahaneydi, uzun süre gözlerimizi alamadık bu güzel camiiden. Adeta bir masal ya da filmden bir kareymiş gibi havası vardı. Ezan vaktine denk gelince karşısındaki meydana oturup epey bir izledik, fotoğraf çektik. Gördüğüm en değişik ve hoş camiilerden biriydi.



Soho Square

Burası Şarm El Şeyh de en beğendiğimiz yer oldu diyebilirim. Turistler için özel ayrılmış ve düzenlenmiş bu alanda şık restoranlar, publar, cafeler, hediyelik eşya mağazaları, ışıklı su gösterisi, metal hayvan heykelleri gibi bir turistin ilgisini çekecek herşey mevcut. Burada saatler nasıl geçiyor gerçekten anlayamıyorsunuz. Çok daha lüks ve şık bir yer olmasına rağmen burada hediyelik eşya fiyatları diğer yerlere göre daha uygun. Satıcılar yapışmıyor, istediğiniz gibi gezip alışveriş yapabiliyorsunuz. Akşamları oldukça kalabalık olan Soho Square'e  normal günlerde ortlama 2 bin, tatil günlerinde 8 bin ziyaretçi geliyormuş. Burada onlarca fotoğraf çekip, rahatça saatler geçirebilirsiniz. Biz bir akşam gidebildik, keşke daha fazla günümüz olsaydı, yine giderdik kesin.





Şarm El Şeyh gittiğim için çok mutlu olduğum, Kasım ayında bize yazı yaşatan, su altında gördüğüm güzellikleri ne kadar anlatsam yine de tam anlatamayacağım mükemmel bir yer. Kış ortasında yazı, denizi, güneşi yaşamak, muhteşem su altı dünyasını keşfetmek isterseniz hiç kaçırmayın Şarm El Şeyh' i....



2 yorum:

  1. Çok beğendim yazını Ebrucum :) Evlendiğimizden beri gitmek istediğimiz ancak bir türlü kısmet olmayan şehir Sharm el Seyh. Elbet birgün düşer yolumuz ;)

    YanıtlaSil
  2. Harika bir yazi olmus, emegine saglik. Misir'a ben de önümüzdeki aylarda gitmeyi cok istiyorum. :)
    Sevgilerimle, Eylem
    eylevant.com

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.