Saç Sağlığını Bozan Alışkanlıklar!

    • Sağlıksız beslenmek 
    • Saçları çok sıkı bağlamak 
    • Islakken saç taramak 
    • Saçları çok sık ve sıcak su ile yıkamak 
    Genetik ve sağlık sorunları saç sağlığı ile doğrudan bağlantılı olsa da, günlük rutininizde sahip olduğunuz bazı alışkanlıklar da saç sağlığınıza zarar veriyor olabilir. Saç şekillendiricileri ya da saç spreyi gibi ürünleri sık kullanmak, kahvaltıyı atlamak, vitamin ve mineraller yönünden zayıf bir beslenme saç sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklardan yalnızca bazılarıdır. Daha sağlıklı, daha kaliteli ve daha parlak saçlara sahip olmak için vazgeçmeniz gereken alışkanlıkların hangileri olduğunu merak ediyorsanız, saç sağlığını bozan alışkanlıklar yazımızın devamında! 


  • Sağlıksız Beslenmek 
Sağlıklı ve kaliteli saçlara sahip olmak istiyorsanız, beslenme programınızın demir, E vitamini ve protein yönünden zengin besinlerden oluşması önemlidir. Ayrıca; bakır, çinko ve biotin yönünden zengin besinleri de içermelidir. Abur cubur, fast food gibi yiyecekleri temel alan bir beslenme düzeniniz varsa ya da ciddi ölçüde kalori alımını kısıtlayan bir diyet programı uyguluyorsanız; saçlarda incelme, matlık ya da saç dökülmesi gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.  
Sağlıklı ve dengeli beslenmek, cilt sağlığı için olduğu kadar, saç sağlığı için de önemlidir. Saçlarınıza dışarıdan yapacağınız müdahalelerden önce içeriden beslemeniz gerekir. Sağlıksız besinlerden, işlenmiş gıdalardan ve fast food yiyeceklerden uzak durmanız da önemlidir. Çünkü, beslenme alışkanlıklarınızın tamamı, saç ve cilt sağlığınızı doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, işlenmiş gıdalardan ve özellikle de kalori alımını kısıtlayan şok diyetlerinden mutlaka uzak durmalısınız.  
Daha sağlıklı saçlara sahip olmak için; B vitaminleri, E vitamini, D vitamini, protein, biotin, bakır ve çinko gibi vitamin ve mineraller yönünden zengin ve dengeli bir beslenme programına sahip olmanız çok önemlidir. Ek olarak, A vitamini eksikliği de saç dökülmesi ve zayıflığına neden olabilir.  
Saçları Çok Sıkı Bağlamak 
Kadınların saçlarına zarar verdiğini bilmeden yaptığı en yaygın alışkanlıklardan biri, saçları çok sıkı bağlamaktır. Saç diplerinde gerilme ve kırılmalara neden olabileceğinden, saçlarınızı çok sıkı bağlamaktan kaçınmalısınız. Gün boyunca sıkı toplanmış bir at kuyruğu, zaman içinde saç dökülmelerine bile neden olabilir. Bu nedenle, saçlarınızı toplamayı tercih ediyorsanız, mutlaka daha gevşek modelleri tercih etmelisiniz. Kullanacağınız tokanın, saçınızı kökten çekmemesine de özen gösterin.  
Saçları Islakken Taramak 
Hemen hepimiz, saçlarımızı banyodan çıktıktan sonra, saçlar henüz ıslakken taramayı tercih ediyoruz. Bunun en büyük nedeni, saçların ıslakken daha kolay taranmasıdır. Ancak, saç telleri ıslakken daha kırılgan olduğundan, ıslak saçları taramak saçtaki kıl foliküllerine zarar verebilir. Bu nedenle önerimiz, duştan sonra saçlarınızın nemini havlu ile hafifçe almanız ve kurumasını bekledikten sonra taramanız olacaktır.  
Çok Sıcak ya da Çok Soğuk Su ile Yıkamak 
Kışın çok sıcak, yazın soğuk su ile yıkanmayı tercih edenlerden misiniz? Soğuk suyun saçların daha parlak görünmesini sağladığı bir gerçek. Ancak, saç derisindeki kılcal damarları tıkayabileceğinden, çok sıcak ve çok soğuk su ile yıkamak, saçlarınız için faydalı değil zararlı olabilir. Bununla birlikte, saçları çok sık şampuanlamak da saçlar için zararlıdır. Saçlarınızın yağlanmasına izin vermek ve doğal yağ dengesini korumasını sağlamak için, saçlarınızı gün aşırı yıkamanız daha doğru olacaktır. Hatta uzmanlar, saçlarınızı haftada 2 kez şampuanlamanızı önermektedir.  
Şampuan seçimi de saç sağlığı ve kalitesini etkileyen faktörlerden biridir. Market raflarında çok fazla marka seçeneği yer alıyor olsa da, şampuan satın alırken mutlaka mümkün olduğunca doğal içerikli olanları tercih etmelisiniz. Şampuanın paraben ve kimyasallar içermemesi de yararlı olacaktır. Alternatif olarak, bitkisel içerikli sabunları kullanmayı da deneyebilirsiniz.  










1 yorum:

  1. Faydalı bilgiler için teşekkürler. Uygulamaya çalışacağım.

    Bende yazımı okumanızı isterim.

    http://www.pelorina.com/roma-floransa-gezi-rehberi/

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.