Stockholm Gezi Rehberi

Stockholm Hakkında

İsveç'in başkenti olan Stockholm 800 bin nüfusa sahip, 14 adacıktan ve kanallardan oluşan, refah ve gelişmişlik düzeyi bir hayli üst seviyede olan Avrupa başşehri. Stockholm parkları, yeşil alanları, tarihi mekanları, düzgün yolları ve kaliteli insanıyla gezmekten en çok keyif aldığımız şehirlerden oldu. Refah seviyesi şehrin her noktasında açıkça belli olan bu düzenli şehir bebekle gezmek için de ideal.  Burada trafik kurallarına ve ışıklara son derece titizlikle uyuluyor, ışık olsun olmasın araçlar yayalara metrelerce ötede durarak yol veriyordu. Araç yolu belli, bisiklet yolu belli, kaldırımlar da geniş herkes mutlu mesut geziyordu. Lakin gidecekleri hemen başından uyarayım Stockholm'e yaz, yazın bile gelmiyor arkadaşlar :) Temmuz ayının 12 sinde gittik hava durumu 20-22 derece civarını gösteriyordu. İsveçli kızlar H&M şort salopetler ve parmak arası terliklerle gezerken biz ailecek Mart ayında giydiğimiz ince yağmurluk, ince mont hatta bazı günler sabah saatlerinde kazakla dolaştık :) 800bin nüfusu olan Stockholm de 30bin Türk varmış. Bu da bizi şaşırtan bir detay oldu. Türk'e rastlamakta gecikmedik nitekim.

Stockholm'e ne zaman gitmeli?

Karasal iklimin hakim olduğu kışların oldukça soğuk geçtiği bu kuzey ülkesine gitmek için elbette yaz mevsimi en iyisi. Temmuz ayının ortasını özellikle seçtik ki gezeceğiz diye kuzey denizinin soğuğunda donmayalım :) Ancak buna rağmen sıcaklık 22 derece civarında seyretti. Sabahları daha serindi. Oranın halkı her ne kadar şort ve sandalatle gezsede biz ince montlarımız ve sabahları ince hırkalarımızdan ayrılamadık seyahat boyunca.

Stockholm pahalı bir şehir mi? Para birimi nedir?

Para birimi isveç kronu ve ne yazık ki tek olumsuz taraf Avrupa şehirleri içinde gittiğimiz en pahalı şehir olması. Orada yaşayan ve para kazanan biri için değil ancak turistler için özellikle de bizim TL ile hesaplayınca Stockholm pahalı bir şehir diyebilirim. Örnek olarak ortalama bir yemek için Türkiye de ödediğinizin 2-2,5 katı para ödüyorsunuz.

Stockholm'de Ulaşım Nasıl?

Turist olarak gittiğiniz yerde yaya gezmek en iyisi ancak her yere yürümek mümkün değil. O nedenle metroyu tercih edebilirsiniz. Arlanda havalimanından şehre gitmek için her 15 dakikada bir tren var. Şehri gezerkende SL card adlı karta para yükleyerek pek çok ulaşım aracını kapsayan bu kartla her yere gidebilirsiniz. Metro ağı tüm Avrupa başkentlerindeki gibi oldukça geniş. Stockholm de farklı olarak metro istasyonlarının her biri farklı sanatçılar tarafından ayrı konseptte boyanmış, dizayn edilmiş. Ben ilk defz böyle birşeye şahit oldum. Ve yarım günü metro istasyonlarını gezmeye ayırdık. Bu konsept istasyonların çoğu mavi hat üzerinde. İçlerinde en beğendiğim metro durağı Solna Centrum oldu. Kıpkırmızı boyanmış duvarlarda yeşil ağaç figürleri vardı. Sanki bir oyun yada bir film seti gibiydi. Beş altı durak boyunca her istasyonda inip fotoğraf çekip tekrar binerek ilerledik. Hepsi farklıydı hepsi de ayrı güzeldi. Bunun dışında genellikle yaya gezdik. Yorulunca adım başı karşımıza çıkan yemyeşil ve tertemiz parklarda dinlendik. Bu parkların hepsinde free wifi mevcuttu. Dinlenirken internette gezinip maillere, bloga vs bakmış olduk.

Stockholm de Gezilecek Yerler

Yukarıda da bahsettiğim gibi burası 14 adacıktan oluşuyor. Adaları köprüler birbirine bağlıyor. Bir turist için gezilecek ve yapılacak pek çok şeyin olduğu bu güzel şehirde zaman ve bütçe doğrultusunda biz neler yaptık bakalım:

Gamla Stan (Old City)

Burası şehrin eski kısmı. Yüzlerce yıllık binalar buraların tarihini yansıtıyor ve her biri onlarca fotoğrafını çekme isteği uyandırıyordu. Dar sokaklar ve ortaçağ dan kalma binaların her biri ayrı bir tarihi eser. Burası oldukça kalabalıktı, sağlı sollu hediyelik eşya dükkanları, cafeler ve restoranlar dopdoluydu. Dünyanın en eski restoranı sıfatıyla Guinnes rekorlar kitabına giren Den Glydene Freden adlı restoran da Gamla Stan bölgesinde bulunuyor. En ünlü caddeleri Vasterlanggetan ve Stora Nygatan cadderidir. Gamla Stan turistik olması yüzünden hediyelik eşyaların fiyatları daha pahalı. Magnet vs almak niyetindeyseniz şehrin diğer bölgelerini tercih etmeniz daha iyi olur.

Vasa Museum

Müzelerin pek bol olduğu bu şehirde hepsine gitmek mümkün değil. Biz ilk olarak çok merak ettiğimiz ve gitmeden önce okuduğumuz bloglarda da çok tavsiye edilen Vasa Müzesini seçtik. Burada 1628 yılında yapılmış ve denize açıldığı ilk gün fırtınada yan yatıp batarak tam 333 yıl derinliklerde yatan eski bir viking gemisi sergileniyor.
Yedi katlı bir binanın tam orta yerinde loş bir ortamda bulunan devasa gemiyi katlardaki balkonlara çıkarak dört bir taraftan detaylıca inceleyebiliyorsunuz. Üzerindeki tahta oymalarıyla şahane görünüyor. 1961 den bu yana 28 milyon ziyaretçinin bu müzeye gelmiş olması da mutlaka gezilmesi gerektiğini ispatlıyor.

Arme Museum

Arme Museum yani askeri müze için ben pek istekli değildim. Ancak gezdikten sonra fikrim değişti. Gitmekle çok iyi yaptığımızı düşünüyorum. İnternette ücretli olduğunu okuduğumuz bu müzenin girişi ücretsizdi. Gezmeye üst kattan başladık. Balmumu heykellerle savaş sahneleri canlandırılmıştı ve son derece gerçekçiydi. Savaşın ne acımasız olduğunu ve savaş döneminde insanların neler yaşadığını adeta hissettik. Buranın çıkışında ise barışa atıfta bulunarak tüm bir koridoru bembeyaz el işi örgülerle donatmışlardı.

Södermalm

Stockholm'de şehrin bölgeleri adacıklardan oluşuyor ve bu adacıklar köprülerle birbirine bağlanıyor. Bu bölgelerden biri de Södermalm. Burada tasarım ürünlerin satıldığı mağazalar, şirin butikler ve güzel cafeler var. Şansımıza yağmura yakalandık. Ancak burayı da mutlaka detaylı gezmeli. Biz çok uzun kalamadık ancak yine de çok orjinal yerler gördük.

Ericsson Globe (Skyview)

Gitmeden önceki araştırmalarımızda okuduklarımıza göre buraya gidenlerin bir kısmı beğeniyor biraz daha fazla kısmı ise kısa sürdüğünü, pek de gerekli olmadığını yazıyordu. Tabi her ne kadar fikir alsak da herkesin beğenisi farklıdır, biz merak ettik gittik gördük. Burası dünyadaki yarım daire şeklindeki en büyük bina ve bu binanın tepesine cam bir küre şeklindeki asansörle çıkıyorsunuz. En tepede on dakika kadar duruyor bu arada fotoğraf çekip Stockholmü panaromik izliyorsunuz. İki kişi 300 kron yani 100 TL civarı. Bence Ericsson Globe çok değişik bir deneyim ve  başka yerde benzeri olmayan bir binanın tepesine, cam bir küre içinde çıkmak gayet zevkli ve hoş bir anı. O yüzden iyi ki gitmişiz diyorum ve de gideceklere tavsiye ediyorum.

Saluhall

Burası Östermalm bölgesinde büyük bir yiyecek içecek çarşısı. Kocaman bir pasaj içinde birçok dükkanda et, balık, meyve, sebze satışı yapılıyor. Orada yemek isterseniz pişirilip servis ediliyor.
Cafe ve restoranlar da var. Burası aslında çok kalabalık bir yermiş ancak biz sabah saatlerinde gittiğimiz için pek kimse yoktu rahat rahat gezdik ve fotoğraf çektik. Camekanların temizliği, ürünlerin taptaze görünmesi çok ilgimi çekti. İsveçlilerin çok ince bir zevkleri ve her ne olursa olsun yaptıkları işe saygıları var bu çok net anlaşılıyor. Burada deniz ürünlerinin tadına mutlaka bakılmalı.


Skansen Açık Hava müzesi

İşte Stockholm de en eğlendiğim en sevdiğim yere geldi sıra: Skansen! Burası "açık hava müzesi" diye geçiyor. Ama müze demek çok doğru değil burası adeta yaşayan bir Viking köyü. Eski Viking evlerini içinde eşyaları, önünde horozları, ördekleri, çamaşır yıkayan kadınları ile birebir yaşatıyorlar.  Evlerin içinde yerel kıyafetleriyle bazen ev kadını, bazen öğretmen, bazen yün ören köylüleri görüp sohbet edebiliyorsunuz. Bu görevliler işlerini son derece ciddiyetle ve zevkle yapıyorlar. Ve isterseniz bulunduğunuz yerle ilgili size bilgi veriyorlar. Hayvanat bahçesi, çocuk parkı, cafeler gibi pek çok gezilecek yer var. Burada ağız tadıyla koşturmadan gezmek için en az yarım gün ayırmalısınız. İnternette okuduğum bloglarda yada gezi sitelerinde Skansen' den vasat bir yermiş gibi bahsedilmiş. Gidip görünce çok şaşırdım. Tamam zevkler tartışılmaz ama o kadar da değil. Buranın hakkını yemeyelim gerçekten burası herşeyiyle yaşayan bir Viking köyü ve girip gezerken adeta o zamana geri dönüp onların hayatına konuk oluyorsunuz. Skansen'e giriş ücreti kişi başı 180 kron. Burada bir tavsiyem olacak, Skansen gezisine başlayacağınız noktaya çıkmak için epey bir yokuş tırmanmanız gerekiyor. Hele bebekle giderseniz pusetle filan çok zor. bileti alırken görevli trenle mi yürüyerek mi diye soruyor. Yanılmıyorsam 30 kron farkla trene binip başlangıç noktasına zahmetsizce çıkıyorsunuz. Skansen masal gibi bir yer. Mutlaka gidilmeli hele ki çocuğunuz varsa inanılmaz eğlenecek, çocuklulara duble tavsiye ediyorum.

Ocean Bus

Şehri metro ve yaya gezmek dışında farklı birşey yapalım istedik ve Ocean Bus adı verilen hem karada hem de denizde gidebilen ilginç bir otobüsle şehir turu yaptık. Ben ilk defa böyle bir deneyim yaşıyorum. Daha önce tv de denizde gidebilen arabayı James Bond filminde görmüştüm :) Hem deniz hem karada seyahat eden bu otobüs macerasını kaçırmak istemedik. Toplam 75 dakika süren turun çoğunluğu denizde geçen bu otobüs gezintisinde çok eğlendik. Önce karadan tura başladık. Rehber eşliğinde bu kısım 20 dakika kadar sürdü. Sonra bir otelin yanından iskele gibi bir yerden denize doğru ilerledik. Girerken azıcık heyecan yaptım itiraf ediyorum. Karada giderken bir anda denizde vapura dönüşen Volvo marka bu otobüs bir saate yakın suda gezinti yaptırdı bize. Bu turlarla şehri değişik açılardan görüp daha güzel fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Stockholm gerçekten çok güzel bir şehir. Bu tur esnasına bol bol video çektik. Ancak açık camlardan içeri giren rüzgar biraz üşüttü. Sonuç olarak girdiğimiz yerden tekrar karaya çıktık ve başlangıç noktasına döndük. Hem otobüs hem de tekne olan bu ilginç taşıtla gezme deneyimini mutlaka yaşayın, çok hoş bir tecrübe oluyor. iki kişi 500 SEC yani 150 tl.
Yok ben sadece karada gezeyim derseniz arkamda gördüğünüz hop on hop off denen üstü açık otobüslerle de şehir turu yapabilirsiniz.

Stockholm' de Yeme İçme

Bu konuda çok seçici olmadığımız ve değişik tatlara açık olduğumuzdan Stockholmde de dünya mutfağından pek çok restoran bulunduğundan dolayı yemek işi bizim için oldukça keyifliydi. Çok sevdiğimiz uzakdoğu mutfağı kolaylıkla ulaştığım bir alternatif oldu. İsveç mutfağında çok ünlü ne var derseniz İsveç köftesi dışında öyle çok ünlü bir şey yok derim. Onun da fiyatına İkea da alışmışız, oralarda çok pahalı geldi haliyle. Biz yemek konusunda farklı mutfaklara açık olduğumuz için zorlanmıyoruz. Burada döner de yaygın olarak satılıyor. Bizdekinden biraz daha farklı ve daha büyük porsiyonlarda lezzetli döneri sevdik. Kaldığımız sürece herkesin elinde gördüğümüz ancak bir türlü fırsat bulup yiyemediğimiz beyaz ve iştah açıcı dondurmayla karşılaşınca hemen denemek istedik. Yediğim en leziz dondurmalardan biri olabilir. Öyle yumuşak değil hafif sert, az şekerli ve nefis süt tadıyla harika bir dondurma. Ne yazık ki son gün keşfettik :) Siz öyle yapmayın gider gitmez yiyin. Tabi mevsim yazsa :) Dondurmanın fiyatı 30 SEC yani 9 tl. Mado dan ucuz :) 





Stockholm den son notlarım ise şöyle:

- Pahalı mı? Evet, ama orada yaşayanlara değil, turistlere. Hele de bizim gibi Türk parası kazananlar için oldukça pahalı bir şehir.
- Güzelmi? Çookk...Gerçekten görülesi, gezilesi hatta daha ileri gideyim yaşanası bir şehir.
- Caddeleri geniş, trafik yok, keşmekeş yok, parklar yeşil alanlar bol...
- İnsanlar son derece saygılı. Ayrı bir gezegende yaşar gibiler. Buranın insanlarına soğuk diyorlar ama anlamadığım şey; saygılı ve mesafeli olmanın kime ne zararı var?
- Her yerde ücretsiz WIFI var otobüste, parka, metro istasyonunda...
- Fiziksel yönden kızlar da erkekler son derece hoş ve bakımlı.
-Biz sevdik Stockholm'ü, hem de çok, bıraksalar yaşarız bile burada :)













3 yorum:

  1. Ne güzelmiş buarada Wifi olayina bayıldım :D

    YanıtlaSil
  2. Bende yaşamak isterdim orada ama soğuk olması biraz irite ediyor beni

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel yazmışsınız. Bizden çok az Stockholm e giden olmuş 3-5 blogtan fazla yazı okumadım. Onlarda sağolsun kendi deneyimlerini anlatmışlar . Ama şimdiye kadar okuduklarım içinde en net, güzel, açıklayıcı yazan siz olmuşsunuz. Teşekkür ederim Ebru hanımcığım. Ayvalık'tan Sevgilerimle, Hülya. Kasım 2022 de Stockholm seyahatimiz var ve sizin tavsiyeleri not aldım bile 🙋‍♀️💕🙏💐

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.