Salda Gölü: Bir Mavi Cennet

Son yıllarda herkesin dilinde olan popülerliğini de sonunda kadar hakeden Salda Gölü var bugün seyahat yazılarımda. Hep duyar, fotoğraflarını görür ama acaba abartılıyor mu, fotoğraflar shoplu mu diye düşünürdüm :) Bu yaz Kuşadası' na giderken rotayı uzatıp bu muhteşem doğa güzelliğini görme,  birkaç saatliğine de olsa gezme fırsatı bulduk. Ve sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; dedikleri kadar var, fazlası bile var. Eğer hala gitmeyenler arasındaysanız mutlaka Salda Gölü' nü görülecekler listenize alın. Harika fotoğraf kareleriniz olacak, o kesin. 

Salda Gölü hakkında

Aslında benim pek sevmediğim bir benzetme "Türkiye' nin Maldivleri" benzetmesi ama yaygın olarak böyle söyleniyor. Saldivler diyenler de var. Bizim ülkemizde, bize ait bir güzellik başka bir ülkenin turistik yeriyle anılmasa daha iyi olur. Ancak bunun iyi tarafı bu popüler benzetmenin oraya giden turist sayısını artırıyor oluşu :) Maldivlere benzeyen bir yeri kim görmek istemez ki değil mi? Gelelim güzelim Salda' yı biraz tanımaya... Burdur' un Yeşilova ilçesine dört km uzaklıkta bulunuyor. Burası Türkiye' nin en derin gölüymüş biliyor musunuz? Derinliği 185 metre olarak ölçülmüş. Salda, tuzlu ve karstik bir göl. Buranın en güzel tarafı şüphesiz tropik bir kumsalı andıran bembeyaz sahili ve tabii ki bakarken insanı büyüleyen turkuaz renk suyu. Salda, Türkiye' nin en temiz ve berrak gölü olarak geçiyor. Dünyada da en temiz göller arasında beşinci sıradaymış. Gölün rengi öylesine güzel ki gerçek mi diye düşünüyor insan.


Salda Gölü' nde yüzülebiliyor mu?

İçine girebilir, yüzebilirsiniz. Göl tabanı ise yumuşak, basınca ayağınız içine gömülüyor, azıcık huylandım aslında bu durumdan :) Yüzmek için açılmak taraftarı değilim. Çünkü bazı tatsız vakalar olmuş, insanın olduğu her yerde kazalar, olumsuz durumlar olabiliyor gerçi. Bir de zarar vermediği söylenen su yılanlarından da bahsedenler var biz görmedik. Özetle, izin verilen yerlerde dikkatli bir şekilde yüzerek temkinli olmakta fayda var. Gölün suyunda magnezyum, soda ve kil bulunuyormuş. Bu nedenle cilt rahatsızlıklarına, eklem hastalıklarına, sedefe ve sivilcelere iyi geldiği söyleniyor. Biz oradayken killi beyaz çamuru tüm vücutlarına süren insanlar vardı. Bu çamurun kokusu da gayet hoş. 


Salda Gölü Koruma altında mı?

Evet Salda gölü 1989 da sit alanı ilan edilmiş etrafında yapılaşma yasak. Ancak 1992 de turizme katkı amaçlı sınırlı olarak imara açılmış. Böylesine bir güzelliğin çok çok iyi korunması gerekiyor. Son yıllarda artan turistik ziyaretler eminim ki bir ölçüde bozulmayı getirecektir. Gidenlerin de bilinçli olması, özen göstermesi şart.


Salda Gölü' nde Neler yapılabilir?

Buraya yarım günlüğüne uğrayıp etrafını gezip, suya girip, fotoğraf çekip dönebilir, ya da yolunuza devam edebilirsiniz. Salda gölünde kalmak isteyenler için ise bir kamp alanı var. Burada çadır kurabilir bir iki gün harika bir deneyim yaşayabilirsiniz. Biz mesela eşimle öyle beğendik ki hep hayalimizdeki çadır kampı fikrini burada gerçekleştirmek üzere Salda' yı ikinci kez gidilecekler listesine ekledik. Sabah şu gölün mavisine karşı uyanmak, yüzünüzü bu suda yıkamak sizce de muhteşem olmaz mı? Peki başka neler yapılabilir derseniz Yeşilova halk plajında bisiklet kiralayıp gölün etrafını gezebilirsiniz. Şu an benim gördüğüm başka bir şey yok ama ilerleyen dönemde balon turizmi ve su kayağı yapılması ile ilgili çalışmalara başlanmış. Özellikle balonun çok keyifli olacağını düşünüyorum. 


Buraya gidecek olanlar fotoğraf makineleri mutlaka yanınızda olsun. Varsa bir drone çekimi de işin kaymağı olacaktır. Tepeden manzara çok daha muhteşem çünkü. Gölün manzarası bir yana bulutların ve göğün güzelliği bir yana... Şahane kareler çekeceksiniz emin olun. Ben evlenirken Salda gölünü biliyor olsaydım üşenmez düğün çekimleri için buralara gelirdim. Yeni evlenecek olanlara duyurulur :) Bizde belki onuncu yılımızda gelir fotoğraf çekiliriz, buradan eşime mesaj gitsin :)


Bizim gittiğimiz kısımda yan yana birkaç tane küçük tesis vardı. Bunlardan birinde oturduk. Ayran, tost ve gözleme satıyordu, ayranı güzeldi. 



Son Foto: www.saldagolu.com

Kafa dinlemek, huzur bulmak ve güzel fotoğraflar çekmek için Salda gölü en doğru adres. Umarım yazım gidecek olanları ve merak edenleri biraz daha heveslendirmiştir :)



11 yorum:

  1. Bu sene resmen içim gitti buraya. Gerçekten muhteşem görünüyor ve umarım popülerleşmesinin sonucu Pamukkale tarvertenlerine benzemez :( Teşekkürler yazı için Ebru'cum, sevgiler!

    YanıtlaSil
  2. Salda gölüne daha önce gitmiştim.Çok güzel bir yer.Ama Maldivler abartması biraz sanki fazla oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen yani, biri göl biri okyanus...bişeye de özenti bi yakıştırma yapmayalım :)

      Sil
  3. What a wonderful post, dear! Great photos!
    A big hello from Germany!
    Hugs ♥

    YanıtlaSil
  4. Bende ağustos ayı sonunda nihayet gidebildim. Gerçekten çok güzel bir yer ,suyun rengi insanı hayrete düşürüyor. Yine de içine girerken biraz için gıcıklanıyor :)) Tekrar gitmeyi çok istiyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel görünüyor.Gidip görmek ama yüzmeden dönmek lazım.Göl suları her zaman korkutmuştur beni...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Girip ıslanmak evet ama bende yüzmek ister miyim sanmam :)

      Sil
  6. Manzarası harika gerçekten!

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.