Korona Kabusu

Son zamanlarda olan biten yüzünden dünyanın sonu mu geliyor diye düşünmeye başladım... Küresel kriz, savaşlar, doğal afetler derken sırada bütün dünyayı iki ayda saran bu virüs son derece tehlikeli. 95 ülkede kol geziyor ve şu ana kadar dört bine yakın insanı öldürdü :( Türkiye de korona vakası yok deniyor bilemiyorum. Tüm dünyayı sarmışken bizde olmaması nasıl oluyor ama umarım doğrudur ve umarım en kısa zamanda havalar ısınır lanet virüs biter.


Peki ne yapmalıyız korona virüsünden korunmak için? Öncelikle kalabalık yerlerde kesinlikle maske takmak gerek. Kemoterapi gördüğüm zamanlarda ağzımda maske ile gezerdim ve hiç de sevmem. Ama mecburuz, özellikle havaalanlarında maske takmak şart. Mümkünse elde eldiven olabilir. Olmuyorsa da çok sık şekilde en az yirmi saniye bilekler ve baş parmak ovularak ellerimizi yıkamalıyız. Ben kendimden çok beş yaşındaki kızımda sıkıntı çekiyorum. Ne kadar söylesemde ellerini ağzına, yüzüne, gözlerine sürüyor çok söyleyince de gizli yapıyor. Uygun bir dille salgın hastalık olduğunu ve artık çok dikkat etmemiz gerektiğini anlattım ama henüz adapte olmuş değil.
Aslında sadece kızım değil biz de henüz adapte olamadık ister istemez hala kalabalık etkinliklere, toplantılara katılıyoruz, çoğu kişi sarmaş dolaş merhabalaşıyor. Bende korona virüs ve diğer bulaşıcı hastalıklardan maksimum korunabilmek için neler yapabiliriz diye pek çok yerden okuduklarımdan size de bahsedeyim dedim.

El yıkama alışkanlığımızı gözden geçirmemiz şart. En az 20 saniye süre sabun ile bilekler, parmak araları ve baş parmak da ovularak iyice yıkanmalı. Yıkama imkanı yoksa alkol bazlı bir dezenfektan ile eller temizlenmeli.

Kirli eller ile kesinlikle ağıza, göze ve yüze değmemeli.

Genel mekanlardaki kapı kolları, sifonlar musluklar ile olabildiğince az temas edilmeli. (Ben peçete ile tutmayı tercih ediyorum)

Hapşıran, öksüren kişilerle yakınlaşmaktan, toklaşmaktan kaçınmalı. Türk milleti sarılıp öpüşmeyi pek seviyor ne hikmetse. Bu alışkanlıktan gördüğüm kadarıyla korona virüs bile vazgeçirememiş hala herkes uzaktan merhaba demek yerine sarılıp öpüşüyor.

Bu tedbirlerin yanında en önemlisi de bağışıklığı yüksek tutmaya çalışmalı. Protein, vitamin alımına, düzenli beslenmeye, uyku düzenine dikkat edilmeli. Gerekmedikçe seyahat edilmemeli.

Ben de bu yazdıklarıma uymaya, yakın çevremi de uyarmaya devam ediyorum. Bakalım ülkece zaten zor günler geçirdiğimiz bu dönemde korona bizi ne kadar zorlayacak?..





1 yorum:

  1. Yüzüne bakılmayan kolonya bile değerli oldu. Artık her şey mümkün dünyada.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.