Bergamot Yağının Faydaları Nelerdir?

Bergamot, narenciye grubunun bir üyesidir ve yüksek antioksidan içeriği ile ön plana çıkar. Botanik dünyasında ‘citrus bergamia’ olarak adlandırılan bergamot, acı portakal ile limonun melezlenmesi neticesinde oluşuyor. Çoğunlukla Avrupa ülkelerinde yetiştiriliyor olsa da aslında tropikal bir bitki olduğunu da belirtmeliyiz. Kış mevsiminde çiçek açar ve çiçekleri de muhteşem bir kokuya sahip olur. Tadını merak edenler için ekşi acı olduğunu belirtebiliriz.  

Pek çok farklı sektörde hem yapraklarından hem de kabuğundan faydalanılıyor olması, bergamotu vazgeçilmez kılan hususlardan biridir. Örneğin hoş kokulu olması, yağının hem parfüm endüstrisinde hem de aromaterapide sıklıkla kullanılmasını beraberinde getiriyor. Kozmetik sektöründe de en sık kullanılan doğal yağlardan biri bergamot yağı oluyor. Ayrıca gıda sektöründe ve özellikle de şekerleme sektöründe bergamottan ziyadesiyle faydalanılıyor. Çay çeşitlerine harika bir aroma vermek için bile bergamot bitkisi devreye giriyor. Merak edenler için bergamot kokusunun hafif düzeyde tatlı, orta düzeyde narenciye, üst notalarda limon, çiçeksi, biberi-otsu olduğunu belirtebiliriz.  



Bergamot Neler İçeriyor?  

Bergamotun içeriğinin son derece zengin olması, bu bitkiyi önemli kılan faktörlerden biridir. Çinko, demir, bakır, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez ve kalsiyum, bergamotta bulunan mineraller olarak sıralanabilir. Bunun yanı sıra aşağıdaki vitaminleri de içeren bir bitkidir:  

  • A vitamini 

  • B vitamini 

  • C vitamini 

  • E vitamini 

Doğada bulunan birçok bitki çeşitli mineral ve vitaminler içeriyor. Ancak bergamot kadar fazla sayıda ve yüksek oranda vitamin ile mineral içeren bitki sayısının az olduğu da bir gerçek. Yağ asidi açısından da zengin bir bitkidir ve yüksek düzeyde antioksidan içeriyor olması nedeniyle vücuda pek çok açıdan büyük faydalar sağlar.  

Bergamot Yağı Aromaterapide Nasıl Kullanılır?  

Bergamot yağı aroma lambalarında kullanıma uygun bir yağdır. Aynı zamanda difüzörlerde, buhurdanlıklarda ve inhale olarak da rahatlıkla kullanılabilir. Masaj uygulamalarında da diğer yağ çeşitleri ile karıştırılarak kullanılabilen bu yağ, cilt emilimi yoluyla da etkili olabiliyor. Hoş kokusundan faydalanılması için oda spreyi yapımında da tercih edilebilir. Bunun için 1 litre su içerisinde 5 ya da 6 damla bergamot yağının damlatılması yeterli olacaktır.  

Aromaterapide Bergamot Yağı Kullanılmasının Faydaları 

Hem kokusu hem de doğal sabit yağlar ile karıştırılarak cilde uygulanması ile çeşitli faydalar elde etmeyi sağlayan bergamot, yüksek düzeyde flavonoid içerir. Bu madde doğal bir antidepresan olarak değerlendirilir ve depresyonla mücadeleye destek olur. Masaj yolu ile uygulanması durumunda kan dolaşımını artırma gibi önemli bir fayda sunan bu yağ, stres ve kaygı seviyesini azaltıyor olmasıyla da önem taşıyor. Bu nedenle gergin ve stresli bir yaşam sürenler için aromaterapide en doğru tercihlerden biri bergamot yağı olacaktır.  

Nörolojik açıdan da çeşitli kazanımlar sunabilen bergamot yağı zihni uyarır, odaklanmayı kolaylaştırır. Daha kolay konsantre olmayı sağlarken odaklanma süresinin kısalması ve odak süresinin uzamasını da sağlayabilir. Uyku problemi yaşayanlar için de bergamot ideal bir doğal yağ seçeneği olabiliyor. Çünkü bu yağ uykuya dalma süresini kısaltarak kişinin daha kaliteli bir uyku dönemi yaşamasına katkıda bulunuyor.  

En önemli faydalarından biri de dopamin ve serotonin hormonlarını uyarabiliyor olmasıdır. Bu sayede kişinin çok kısa bir süre içerisinde rahatlamasına katkıda bulunan bergamot yağı yatıştırıcı bir etkide bulunuyor olmasıyla da önem taşıyor. Hormonlar üzerinde tetikleyici bir etkide bulunuyor olması, metabolizma hızının korunması noktasında dahi faydalarından istifade edebilmeye olanak tanıyor.  

Özellikle banyo suyunda bir miktar bergamot yağının kullanılması, vücudun mantar ve virüslerden korunmasına ciddi bir destek olmayı sağlayacaktır. Enfeksiyona karşı vücudun daha dirençli olmasına katkıda bulunan doğal yağın banyo suyunda kullanılması, cilt üzerinde adeta bir koruyucu kalkan oluşması anlamına geliyor. Ağrının azalmasına yardımcı olması ise sinirlerin ağrıya duyarlılığını azaltan hormonları tetiklemesinden kaynaklanıyor. Kötü kokuları önleme konusunda gayet başarılı olan bir yağdır ve bu yönüyle yaşam alanlarında da sık sık oda spreyi olarak kullanılabilir.  

Doğal Bergamot Yağı Nereden Alınır?  

Satın aldığınız bergamot yağının yukarıda sıraladığımız özelliklerinden faydalanmak istiyorsanız % 100 doğal olmasına dikkat etmelisiniz. Tamamen doğal olan bergamot yağına ulaşmanın en kolay yolu ise Alfheimaromaterapi.com adresinden geçiyor. Bu sitede sabit ve uçucu yağ çeşitlerini kolaylıkla bulabilir, uygun fiyatlar eşliğinde sipariş vererek temin edebilirsiniz.  

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.