Bebekle Seyahat

  • 1. Bebekle Yurtdışı Seyahat Nasıl Olur?

  • Ailece seyahat etmek elbette iki kişi elini kolunu sallayarak gezmek gibi bir şey değil. Ama unutmayalım ne kadar küçük olsa da o da bir birey, o küçük insanın ruhuna neler katarsak ilerisi için bir o kadar sağlam temel atmış olacağımızı unutmayalım.
    Boşuna dememişler, “Çok gezen mi bilir çok okuyan mı ?” diye. Ayrıca bebek 2 yaşına gelinceye kadar uçaklar onlara bedava, ki aşağıda zaten bebekle uçak yolculuğuna dair her şeyi de anlatacağım. O yüzden, özellikle bu dönemde gezebildiğiniz kadar gezmelisiniz… Hem çocuk daha tam ayaklanmadığından gezmek daha kolay, hem de bilet parası ödemediğiniz için maliyet daha düşük. Sonrasında ise işler biraz zorlaşmasına rağmen, bebek büyüdükçe sizinle gezmekten keyif almaya başlıyor ve bebekle seyahat daha zevkli hale geliyor. Bir çoğumuz, yurt dışı hayalleri kurarken “Biz de gitmek istiyoruz ama. Biliyorsun. Bebekle seyahat hayal şu an !” serzenişi ile çocukla yurtdışı seyahat hayallerinden vazgeçiyor. Hayallerinizden vazgeçmeyin,  sizler de bebekle de yurt dışına gidilip, görmek istediğiniz o güzel yerleri görün diye, bebekle yurt dışına giderken neler yapmanız gerektiğini, hangi önlemleri ve işlemleri takip etmeniz gerektiğini hatta bebek pasaportundan tutun da, bebekle uçak yolculuğuna kadar tüm deneyimlerimi sırası ile bu yazımda anlatacağım.
  • 2. Bebeğe pasaport nasıl çıkarılır?
  • Bebek pasaportu çıkarmak için gerekenler tıpkı bizlerin pasaport sürecinde yaptıkları gibi. Yani bebek diye daha az zahmetli olmuyor. Emniyette pasaport kısmından randevu alıp, bebekle beraber gitmeniz gerekiyor. Randevuyu internet üzerinden başvuru formu doldurup alabilirsiniz. Gerekli belgeler ise nüfus cüzdanı, pasaport harcının yattığına dair makbuz, iki adet biyometrik fotoğraf

    Bebek pasaportu : Bebekle seyahat önerileri
    Bu fotoğrafı direkt fotoğrafçıda çektirebileceğiniz gibi, bebeğiniz poz vermiyor ya da huysuzlanıyorsa evde beyaz bir kumaş üzerine yüzü sabit size bakacak şekilde yatırıp, fotoğraf çekip, bunu fotoğrafçıda biyometrik hale getirebilirsiniz.
    Bizim bebek sağolsun sorunsuz pozunu verdi, fotoğrafçı bile şaşırdı. Pasaport başvurusunda: bebek için anne, baba ve bir de muvafakat belgesi veriliyor. Diğer evraklarla beraber başvuru yapılıyor. Vereceğiniz adrese pasaport geliyor. Bu pasaport en fazla 5 yıl geçerli olabiliyor. 18 yaşına kadar çocuklarda uygulama böyle.
  • 3. Peki 0-2 yaş bebek için seyahat öncesi nasıl bir hazırlık gerekiyor ?

Eskiden tek bavulla gittiğimiz seyahatler, bebekten sonra iki bavul, artı bebek çantası şeklinde artan bagaj hacmiyle devam ediyor. Bebekle ya da çocukla seyahat ederken listenizi çok önceden hazır edip yurtdışında bulamayacağınız malzemeleri (İlaç gibi) öncelikle hazırlamanız gerekiyor.

Gideceğiniz yerde başınıza herşey gelebilir düşüncesiyle;

  • Bebeğin üst baş yedekleri
  • İlaçları
  • Sevdiği birkaç parça oyuncağı
  • Bebek arabası ve rüzgarlığı
  • Kışsa uzun süre bebek arabasında kalacağı için, en kalınından tulumu gibi hayati malzemeler listenin en başında olmalı.

Madrid seyahatimizde kızımız ateşlendi ve hasta oldu. Tüm gece ıslak bezlerle, ateş düşürücülerle uğraştık durduk. Eğer ateş düşürücü ilacını yanımıza almasaydık ne yapardık bilmiyorum !!! Çünkü yurtdışında eczaneden reçetesiz ilaç alınmıyor. Yani her durumu düşünüp, bir iki hafta öncesinden liste hazırlamaya başlamak gerekiyor. Adım adım listede neler var dersek:

Almanya, Münih : Bebekle seyahat önerileri
  • Bebeğin kullandığı rutin ilaçlar (demir ilacı gibi) ve ihtiyaç olabilecek durumda kullanacağı ilaçlar ( ağrı kesici, ateş düşürücü şurup)
  • Dışarda gezeceği için bebeğe uygun yüksek faktörlü güneş kremi.
  • Bol bol yedeklenmiş giysi. Aynı gün içinde komple üç defa üst değiştirdiğimizi bilirim.
  • Mevsim kışsa, üst üste giydirebileceğimiz, kapalı mekana girince çıkarabileceğimiz ince ama sıcak tutan kıyafetler. Dış mekan için kar tulumu, battaniye, puset için rüzgardan ve yağmurdan koruyacak rüzgarlık.
  • Ek gıdaya geçmişse kavanoz mama, kuru meyve; daha büyükse atıştırmalık kraker türü şeyler.
  • Emzik, biberon ve yedekleri ve pişik kremleri.
  • Ayrıca 0-2 yaş döneminde bebeğin pek çok aşısı olduğu için seyahati ayarlarken aşı takvimini de hesaba katmak gerekiyor. Seyahat, aşıdan hemen sonrasına da gelmeyecek şekilde olmalı. Bebek, bazı aşılar sonrasında ateş ve huzursuzluk yapabiliyor.
4- Bebekle uçak seyahati Nasıl Oluyor?
Çocukla uçak seyahati, bebeklik döneminde gayet sorunsuz oluyor. Özellikle emen bebekler için iniş kalkış anında kulaklardaki basıncı önlemek adına bebeği emzirmek lazım.
Yürüme safhasına geçmemiş bebeklerin uyku süresi de uzun olduğundan, uçak yolculuğunda sıkıntı olmuyor. Ayaklanmışsa yerinde oturmak istemiyor. Aralarda kaldırıp uçağı turlamak şart! Kucakta saatlerce oturacak diye hayal kurmayın. Baştan söyleyeyim !!!

Hollanda Amsterdam : Bebekle seyahat önerileri
Boyama kitabı, boya kalemleri, ilgisini çekecek bir dergi, sevdiği çizgi filmi yüklediğiniz bir tablet sizi epey idare edecektir. Buna rağmen huzursuzluk yapıp nedeni belirsiz ağlama krizine girebilir.(Başıma geldi)
Burada da, bildiğiniz tüm duaları okuyup “Ya sabır ! ” deyip susmasını bekleyeceksiniz. Çünkü uçak yolculukları, iç kulakta basınç yarattığı için bebek ve küçük çocuklarda huzursuzluk ve ağlama krizleri görülmesi çok normal. Bazı zamanlarda 3’lü koltuklarda boşluk olunca eşimle oraya geçiyoruz ve bebek uyuyarak yolu bitiriyor. Veya ilk sırada bulunan aparata hostesler yardımıyla yatak bağlanıyor ve bebek burada da uyuyabiliyor ( Bu yatak 11 kiloya kadar kullanılabiliyor).

Amsterdam Hayvanat Bahçesi : Bebekle seyahat önerileri
Yani uyku kısmı bizde hiç sorun olmadı. Zaten uçakta ki bebek, yolcuya göre mama / oyuncak/ dergi gibi şeyler yükleniyor ve bunlar bebeği oyalayan şeyler. Kızımız uçaklara çok alıştı, nerede uçak görse ( Daha konuşamadığından) eliyle uçak gibi yaparak “Uvvv.” diye taklit yapıyor. Darısı başınıza.
  • Biz bebek sahibi olmadan önce UzakdoğuAmerika ve Avrupa‘nın çeşitli ülkelerine seyahat ettik. İki kişi gezmek demek elini kolunu sallayarak dilediğin an dilediğin yere gitmek demek.
    Ancak bebekten sonra tercihimiz Avrupa ülkelerine seyahat etmek yönünde oldu. Çünkü Avrupa ülkelerine uçuş süresi kısa, metro ağı geniş, bebek arabası ile gezmek çok rahat.
    Gitmeden önce yaya gezmenin rahat olduğu şehirleri tercih ettik. Bir yaşında ilk seyahatine Almanya/Münih ile başlayan kızımız 2016 yılı içinde tam 6 yurtdışı seyahati ile minik bir gezgin oldu diyebiliriz.

    Almanya, Münih : Bebekle seyahat önerileri
    Münih’e yılbaşı kutlamaları için bebekle gitmek başta biraz çılgınlık gibi gözüküyor. Bunu kabul ediyorum. Çünkü Aralık ayının son günleri hava eksilerde iken, 12 aylık bebekle Almanya’nın soğuğunda seyahat etmek kolay olmasa da, zor da değil aslında.
    Sadece bebeği sıcak tutmak için sıkı bir hazırlık safhası gerekiyor. Bebekle bir diğer rotamız olan Amsterdam, genelde bekar erkeklerin gözdesi gibi görünsede inanın bebekle gezmek için biçilmiş kaftan. Neden mi?
    Şehir küçük, hemen her yer yürüme mesafesinde, bebek arabasını her yere rahatça sokabiliyorsunuz, yakın yerlere ulaşım kolay. Harika bir hayvanat bahçesi var, yarım gün gezip hem bebeği hem kendinizi gayet güzel eğlendiriyorsunuz.
    Berlin şehri yine çocukla gezmek için çok uygun bir şehir. Gidilecek pek çok alternatif var. İlk aklıma gelenler : Sea Life Akvaryum ve Madam Tussaud Balmumu Heykel Müzesi.

    Prag, Hamleys : Bebekle seyahat önerileri
    Bu ikisi de çocukların, hatta bebeklerin gayet ilgisini çeken eğlenceli yerler. Akla ilk gelen yerlerden olmasa da Portekiz/Lizbon bizim için çocukla gezme açısından çok rahat ettiğimiz bir şehir oldu. Ulaşım çok rahattı. Kasım ayında bile hava gayet ılıktı. Üşümeden sadece montla, akşamlara kadar gezdik.
    Prag ise, yine yaz döneminde gittiğimiz için, bebekle sokakta rahatça dolaşıp vakit geçirdiğimiz bir şehir oldu. Prag’ da bulunan Hamleys adlı oyuncakçı kızımızın favori mekanı oldu. Saatlerce vakit geçirdik ve onunla beraber biz de çok eğlendik.
  • 6- Bebekle Gezmenin Maliyeti
    İki yaşına kadar uçak bileti ücreti ödenmiyor bebek için. Otelde de para alınmıyor. Dolayısıyla iki yaşına kadar maddi anlamda ekstra bir şeyi yok bebekle seyahatin.

    Çekoslovakya, Karlovy Vary : Bebekle seyahat önerileri
    Sonrasında aynen kendinize aldığınız gibi bilet parası ödeyip, koltuğunu satın alacaksınız. Dolayısıyla masraf artacak. Ama yine de o çocuk o seyahate gidecek başka yolu yok !!!
  • 7- Seyahatte Bebek nasıl oyalanır?
  • Bebek iyi günündeyse arabasına sorunsuz oturup, size eşlik edip, mamasını yiyip, uykusu gelince uyuyor. Ama yürümeye başladıktan sonra arabada oturmaktan rahatsız olup devamlı ayağa kalkmak istiyor.
    Bir yaşından sonra başlayan bu durum büyüdükçe artarak ilerliyor. Arabasında oturması için oyalanacağı şeyleri mutlaka yanınızda bulundurmak gerekiyor. Krakerler, atıştırmalıklar, meyve gibi. Bir iki ufak kitap da işe yarıyor. Kısa süreli olsada…

    Çekoslovakya, Prag : Bebekle seyahat önerileri
    Biz yurtdışı seyahatlerimizde hayvanat bahçesine mutlaka gidiyoruz.  Ayrıca doğa tarihi müzeleri de çocukların çok ilgisini çekiyor. Bebektir anlamaz diye düşünmeyin. İnanın öyle iyi anlıyorlar ki.
    Küçük olmasına rağmen kızımız bu tip müzelerde hayvanları, bitkileri tanıyor; “Bak kuş. Bak kelebek. Bak dinozor.” derken harika vakit geçiriyor. Gün boyu sokakta olunca aralarda çocuk bahçesi, oyuncakçı gibi yerlere girip çocuğu eğlendirip, o arabasında uykuya dalarken tekrar kaldığımız yerden devam ediyoruz.

    Hollanda, Amsterdam : Bebekle seyahat önerileri
    Bu arada, gitmeden önce mutlaka o şehirde çocukla gidilecek yerlerin ayrı bir listesini yapmak gerek. Çünkü o da bir birey ve onu hesaba katmadan plan yapmak mümkün değil. Bugüne kadar seyahatlerin ilk günü dışında sıkıntı yaşamadık. O da ilk gün uçuş ve yol yorgunluğundan kaynaklanıyor, hava değişimi ve ortam değişimden dolayı ekstra huysuzluk oluyor, Allahtan ertesi güne geçiyor.
  • 8- Bebekle Gezerken Nelere Dikkat etmek gerekir
    • Yurtdışında bebekle gezerken üşüme/terleme durumuna karşı bebeği sık sık kontrol etmekte fayda var. Özellikle kışın hareketsiz arabasında yatan bebeği çok iyi muhafaza etmek gerekiyor. Daha sıcak havalarda güneş koruyucusu ve güneşliği özellikle kullanılmalı. Çünkü ciltleri çok hassas ve uzun süre güneş altında kalmamaları gerekir.
    • Bebekle gezerken dışarda geçirdiğimiz süreyi bebeğe uygun yerlerde vereceğimiz molalarla beraber yürütmeliyiz. Mutlaka günlük programa bebeğin/çocuğun ilgisini çekecek bir şeyler eklemeliyiz.

    Hollanda, Volendam : Bebekle seyahat önerileri
    • Uyku düzenini elimizden geldiğince korumaya çalışmak, sonrasında bizim lehimize olacaktır. Gündüz gezerken ona da vakit ayırıp eğer yürüyorsa ona uygun yerlerde aktivitelerle hem eğlenmesini hem de yorulmasını sağlamak, uykuya rahat dalmasına yardımcı olacaktır.
    • Bebeği bir eşya gibi ordan oraya taşımaktan ziyade onunla beraber gezdiğimizi anlarsak işler daha kolaylaşır
  • 9- Peki yurtdışında bu bebek ne yiyecek ne içecek?
  • Bize en çok sorulan sorulardan biri de bu. Özellikle bazı anneler seyahate gidememe sebebi olarak bebeğe yurtdışında yedirecek birşey bulamama korkusu olduğunu söylüyorlar. Tabii ki buna hiçbir şekilde katılmıyorum. Emen bebek için zaten her an her dakika yemek hazır. Bebek emiyorsa bir dakika düşünmeyin bile. Peki bebek emmiyorsa ?

    Almanya, Münih : Bebekle seyahat önerileri
    Yok emmiyor ek gıdaya geçmişse o zaman da kavanoz mamaları var. Türkiye’de olandan çok daha fazla çeşitli kavanoz mama, yurtdışında mevcut. Bugüne kadar gittiğimiz ülkelerde; balık, çorba, köfte, pilav, tavuk gibi pek çok alternatifi bize ve bebeğe uygun şekilde bulduk.

    Çekoslovakya, Prag : Bebekle seyahat önerileri
    Böyle böyle iki yaşına getirdik, bundan sonrasında zaten artık bizim yediğimiz herşeyi yiyebilir duruma geldiği için yemek işi çok daha kolay olur diye düşünüyorum. Ancak yine de oralara giderken hayat kurtarıcı çubuk kraker, kuru meyve gibi atıştırmalıkları almayı ihmal etmemeli.
    Çocukla seyahat yorucu olmuyor mu diyenler için de; Oluyor. Bunun başka bir açıklaması yok. Eskisine göre iki kat efor, iki kat yorgunluk ancak gün sonunda ailece beraber olmaktan dolayı iki kat mutluluk.

    Hollanda, Volendam : Bebekle seyahat önerileri
    Seyahatlerimizde çocuktan önce de sabah otelden çıkıp akşama kadar gezdiğimiz için zaten yorgunluk kaçınılmaz oluyordu. Bebekten sonra tabi bu yorgunluk iki katına çıkıyor. Neden ? Çünkü bebek arabası, bebek çantası, onu doyurması, oyalaması, uyutması, sıkılınca pusetten indirip peşinde koşması var. Bunlar zaten bebek sahibi olmadan önce düşünülmesi gereken şeyler. Ama birlikte paylaşılan özel anlar için yorulmaya değer diyorum :)





Hiç yorum yok

Yorumlarınızı benimle paylaşmak ister misiniz?

Blogger tarafından desteklenmektedir.